Digital Totem®

The design upgrades the traditional advertising poles proliferating in malls and gas stations that are mainly used for advertising and business visibility.

The design strategy seeks to enhance its functionality by improving its visual access. The design system consists of rotating eight blocks of a prism in accordance with the movement of vehicles around the roundabouts where they are placed.

Each module includes a video screen similar to those in football stadiums and the video panels give information regarding access to car parks, availability of parking spaces and commercial ads.

Special-Needs Friendly Pathway

The main aim of the project is to solve the problems of universal accessibility and mobility of club members. The overall strategy is to provide not only a functional solution for people with special needs but to also ofer social inclusion, in a non-segregated space. The project is made up of three components. The irst one is a straight staircase that connects the diferent levels. The second component is a smooth ramp that gives direct and universal access to the facilities and the solariums. The third element is a triangular layout that integrates the walks into the surrounding landscape.
The whole layout ofers a 60 % highly permeable surface that guarantees natural oxygenation and watering of the soil.

Maspalomas Beach Access

Maspalomas Beach is one of the most renowned beaches in Europe and one of the main tourist attractions on the island of Gran Canaria. The aim of the project is to provide services for the beach users, including staircases, showers, benches and lockers. The design integrates the functional program in a wooden topography that replicates the shape of the surrounding dunes, permitting unexpected uses. Thanks to digital fabrication techniques, the resulting “dune” does not compromise the viability of its construction and provides a complete removable solution. Besides the wooden beans and loors, the materials used include natural iltering systems for showers, integrated mini-solar panels, saltwater plants, and light foundations; all compatible with the beach environment.

Digital Totem for the Canary Islands beaches

The digital totems are smart weather stations that collect and display environmental and local information for tourists and visitors of beaches and waterfronts in the Canary Islands (Spain). They are part of an ICT infrastructural network that celebrates the rooted relationship between the Canary Islands culture and their extraordinary climate.

The design is inspired by the aboriginal ceramic art pieces from the indigenous inhabitants of the islands. This art was based on the worship of the sun god “Magheq”, usually represented through circular shapes and decorative geometric patterns.

The design consists of a digitally fabricated solid wood ring standing vertically with a north-south orientation. The southern face hosts an array of photovoltaic modules that turn sunlight into electricity for phone and e-bike charging. The northern face contains a 1,2 m2 video screen that broadcasts real-time environmental data captured by the totem and useful information regarding tourist activities and services in the area. In addition to its technological and digital features, the totem also provides analogy and material values to attract attention and enrich the pedestrian
urban experience.

The resulting solution celebrates more than five hundred years of the creative relationship of the Canary Islands with the sun. From the marking of the solstices for agricultural purposes and the sun and beach tourism to the more recent challenges of producing sustainable energy with solar panels.

Taxi Rank Prototype for the Island of Lanzarote

The island of Lanzarote is located off the west coast of Africa. Its whole area is a biosphere reserve and its arid climate and spectacular, volcanic landscape have ensured it has a thriving tourist industry.
Our design is inspired by the sheer vastness and rustic tones of the volcanoes, along with the beauty of its subtropical flora, which manages to flourish under the harsh wind and sun. The proposed design consists of a massive garden-pot supported by timber columns, placed over a second component, comprising a ground platform with benches, wind protection and communication panels.
The modular design of the shelter allows it to be enlarged, adapt to steep streets and respond to the requirements of each municipality. It is our hope that this atmospheric setting will thereby not only make it a place for people to wait for a taxi, but also somewhere to meet up and relax.
Plants from the local flora will be used and these will vary in accordance with location and altitude, making each taxi rank unique. The steel pots will be made of corten steel, while the timber columns will be salt impregnated, allowing the dominant north-east wind, the rays of the sun and the salty environment to add the finishes touches to it over time, thereby enhancing the rustic appearance of the island.